از کند بودن روزهای نخست تا فیلترینگ اینستاگرام!
این نوشته یک نوستالژی برای بیشتر افرادیست که سال های ابتدایی استفاده از اینستاگرام را بخاطر دارند!
روزهای ابتدایی ورود اینستاگرام به ایران چیزی که مردم را به عدم استفاده از اینستاگرام سوق میداد مشکل کندی و سختی دسترسی به این شبکه بود که بخاطر محتوای ویدیویی و تصویری آن بود!
بعدها با فیلترینگ رسانه های دیگر مردم به سمت این شبکه کشیده شدند، هرچند افزایش سرعت اینترنت و بهبود های سریع در این شبکه ی اجتماعی نیز در این مسئله بی تاثیر نبودند.
قبل از ورود به سال ۲۰۱۸ میلادی نیز بسیاری از کارشناسان از افزایش بازدید رسانه های ویدیویی خبر داده بودند که اینستاگرام نیز جزئی از این رسانه ها شامل میشد و بلاشک به عنوان قدرتمند ترین شبکه ی اجتماعی تصویری و ویدیویی این روزها خود را ثابت کرده است.
به عنوان یک تجربه ی شخصی در روزهای نخست استفاده از اینستاگرام بسیار ناراضی بودم. با توجه به اینکه آن روزها بسیاری از آشنایان من در این شبکه ی سایبری حضور نداشتند اینستاگرام پیشنهادهای دوستی متفاوت و غیرمرتبط به من را برای من نمایش میداد!
یکی از این پیشنهاد ها “Miley Ray Cyrus ” بود که متاسفانه در آن روزها دچار اعتیاد شدید به مواد مخدر شده بود و ویدیوها و تصاویر نامناسبی از اون منتشر میشد و من نیز از بدشانسی پیشنهاد دیدن پست های وی را از اینستاگرام دریافت میکردم!
هرچند ناگفته نماند که پیج این شخص در آن زمان یکی از صفحات پرطرفدار اینستاگرام بود و promot شدن صفحه ی وی نیز بی دلیل نبوده است.
همین اتفاقات در اینستاگرام باعث شد من از این شبکه خارج شوم!
چند ماه دیگر اما اتفاقات تازه ای رخ داده بود و اینستاگرام تغییرات اساسی پیدا کرده بود. هوش مصنوعی آن هوشمندتر شده بود و افراد بیشتری از ایران عضو آن شده بودند و حالا زمان مناسبی برای ورود دوباره به این شبکه بود.
امروز که این متن را مینویسم هنوز هم هستند کسانی که اینستاگرام را تجربه نکرده اند.
instagram با توجه به محتوایی که تولید میکند مکان مناسبی برای افرادیست که دوست دارند دیده شوند. این دیده شدن به جنون تبدیل شده و به مرزهای بی عفتی و بی عقلی نیز کشیده شده است.
افراد مختلفی با افکار و ملیت های مختلف در آن حضور دارند و هرکس طبق رسوم کشور خود یا کشوری که در آن پناهنده شده است تصاویر و محتواهای مختلفی تولید و منتشر میکند.
اما داستان و روایت مطرح شده در ایران گونه ی خاص خود را دارد.
در ایران گروه های مختلفی با عناوین مختلف در حال فعالیت در این فضا هستند:
- عده ای برای تفریح و گذران وقت
- عده ای برای کسب و کار (بازاریابان، واینرها و…)
- برخی جهت دستیابی به اخبار (با توجه عدم محدودیت در دسترسی به منابعی که در فضای عادی قابل دسترس نیستند)
- برخی برای استفاده در جهت اعمال مجرمانه و سوء
- و…
[totalpoll id=”3388″]
اما استفاده از پیج ها و صفحاتی که اقدام به نشر موارد غیر اخلاقی میکنند نیز کم نیست و مسئولان ایرانی میگویند به این دلیل باید محدودیت هایی برای این شبکه اعمال شود.
همزمان با فیلترینگ تلگرام ، بحثهای مختلفی درباره مسدودسازی اینستاگرام نیز مطرح شده بود که سرانجام پس از چند ماه، گفتوگوهای اخیر مسئولان تصمیمگیرنده در خصوص وضعیت دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت نشان میدهد که فیلتر کردن اینستاگرام در کشور وارد مرحله جدیتری شده است. البته این موضوع با ابهاماتی مواجه است که سبب میشود بهطور دقیق نتوان درباره این تصمیم اظهار نظر کرد.
با افزایش محبوبیت صفحاتی که با عرف و قوانین کشور ایران سنخیتی نداشتند در ۱۲ تیر ۱۳۹۷، معاون اول دادستان کل کشور از در دستور کار قرار گرفتن فیلترینگ اینستاگرام خبر داد و دلیل این اقدام را «سوءاستفاده از احساسات پاک مردم» توسط «سلبریتیها» اعلام کرد.
این خبر از سوی محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تکذیب و رد شد.
در ۱۱ دی ماه ۱۳۹۷، جواد جاویدنیا، دبیر فعلی کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در گفتگو با ماهنامه پیوست اعلام کرد که برای اولینبار مسئولان تصمیمگیرنده درباره سیاستهای کلی وضعیت اینترنت ایران در شورای عالی فضای مجازی، برای یک شبکه اجتماعی و اپلیکیشن، محدودیت ترافیکی در سطح کل کشور تعیین کردهاند.
جاوید نیا اعلام میکند که در بیشتر مواقع فیلتر سایتهابه درخواست خودسازمانهای دولتی است آنها درخواست میدهند و بعد از بررسی و با وجودمدارک سرویسی فیلتر میشود اما در نهایت همه قوهقضاییه را مقصر میدانند این در حالی است که به دلیل عدم هماهنگی در بدنه خود دولت این اتفاق میافتد.
جاویدنیا در مورد خبرهای فیلترینگ اینستاگرام گفت: instagram یکبار فیلتر شد و دولت قبل وعده داد که فیلترینگ هوشمند میتواند این فضا را کنترل کند اما متاسفانه در این زمینه هم هزینههای بالایی صورت گرفت ولی به نتیجهای نرسیدیم. هم اکنون دستور قضایی برای فیلتر این سرویس داریم.
او میگوید: فعلا منتظر اجماع نظر در این زمینه هستیم ولی اگر به اجماع نرسیم و صبر کردن فایده نداشته باشد دادستانی کل کشور تصمیم لازم را خواهد گرفت.
سجاد بنابی ، عضو هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت، در گفت وگویی برای پرونده شماره آتی ماهنامه پیوست میگوید: فیلترینگ هوشمند اینستاگرام عملا در پی مهاجرت این پلتفرم به ارتباطات رمزگزاری شده غیرممکن است. شاید مهمترین مشکل در فرآیند چنین تصمیمگیریهایی نبود دیدگاه فنی باشد.
این عضو هیات مدیره ارتباطات زیرساخت در واکنش به صحبتهای اخیر جواد جاویدنیا ، دبیر کمیته فیلترینگ ، گفت: به نظر من فیلترینگ اینستاگرام محتمل نیست.
و اما در این روزها سوالاتی در ذهن مخاطبان وجود دارد که باید به آنها پاسخ داد!
۱- آیا اینستاگرام قابلیت فیلتر شدن دارد؟
بله! دولت ایران میتواند اینستاگرام را مانند وبسایتها و سرویسهای آنلاین دیگر فیلتر و مسدود کند و در دسترسی کاربران به این سرویس اختلال ایجاد کند! اختلال در این سرویس در تابستان ۹۷ نیز یکبار اتفاق افتاده است و پس از چند روز برطرف گشته!
۲- آیا پس از فیلتر شدن اینستاگرام میتوان به آن دسترسی داشت؟
حقیقت امر این است که بله! اما مشکلات خودش را دارد و غیرقانونی است.
پس از مسدود شدن تلگرام نرم افزارهای مختلفی برای دسترسی دوباره به این نرم افزار منتشر شدند و با وجود فیلترینگ تلگرام افت این پیام رسان مدت زمان طولانی تری ادامه نداشت.هرچند استفاده از فیلترشکن خلاف قوانین حاکم بر کشور است اما افراد مختلفی از آن استفاده میکنند.
در مورد اینستاگرام کارشناسان نظرات مختلفی دارند؛ عده ای بر این باورند با استفاده از نرم افزارهایی که محدودیت تلگرام را از بین میبرند میتوان از اینستاگرام نیز استفاده کرد!
اما برخی دیگر بر این باور نیستند. آنها میگویند با توجه به محتوای منتشر شده در instagram که ویدیو و عکس است و محتوای سنگین محسوب میشود استفاده از نرم افزارهای فیلترشکن(که باعث افت سرعت نیز میشوند) برای این مورد کارساز نیست.
معمولا افراد مدت زمان زیادی منتظر اجرای یک ویدیو نمی مانند و اگر مدت زیادی طول بکشد تا یک ویدیو اجرا شود کاربر ترجیح میدهد صفحه ی دیگری را ببیند!
مهدی بیگدلی از تولید کنندگان محتوا و کارشناس این حوزه میگوید: هوش مصنوعی اینستاگرام قوی تر از تلگرام است و نسبت به تغییر IP افراد حساس است و اگر این آی پی برای هر ورود تغییر کند (به دلیل استفاده از فیلترشکن) اینستاگرام سد راه ورود های بعدی کاربر خواهد شد!
IP: نشانی عددی است که به هریک از دستگاهها و رایانههای متصل به شبکهٔ رایانهای که بر مبنای نمایه TCP/IP (از جمله اینترنت) کار میکند، اختصاص داده میشوند.
۳-پس از فیلتر شدن اینستاگرام چکار کنیم؟
این سوال را صاحبان کسب و کار و کسانی که راه درآمدی از اینستاگرام برای خود ایجاد کرده اند میپرسند و یک جواب بیشتر ندارد: کوچ کنید!
بله کوچ کنید! حقیقت این است که شبکه های مجازی و اجتماعی موجود در اینترنت هرچند پر از افرادیست که میتوانند خریدار محصول و خدمت شما باشند اما بستر عالی برای کسب و کار نیستند! بهترین راه حل که اکنون در فکر من است این است که قبل از فیلتر شدن احتمالی این شبکه به مخاطبان خود بگویید که در کدام شبکه میتوانند به خدمات شما دسترسی داشته باشند.
همچنین میتوانید با ساخت یک وبلاگ و قرار دادن آدرس آن در اختیار مشتریانتان به آنها بگویید که در این وبلاگ از آدرس بعدی خود و نرم افزار و شبکه اجتماعی بعدی سخن خواهید گفت!
البته باید این را نیز بگوییم که بهتر است در نرم افزار بعدی نیز همین نام کاربری فعلی خود را زودتر ثبت کنید تا عده ای از کاربران نیز با استفاده از آن شما را دوباره پیدا کنند.
در کسب و کارها مهم تر از بستر و نرم افزار، این است که بدانید کجا و چگونه فعالیت کنید. فهمیدن این موضوع کمک خواهد کرد در هر جای دیگری بتوانید محصول خود را به نحو احسنت ارائه دهید و باز هم در کنار فیلترینگ که عموما به دلیل تخلفات آشکار افراد صورت میپذیرد به کسب درآمد قانونی بپردازید.
برای کسب و کارها مشاهده ی این ویدیو را توصیه میکنم:
پی نوشت فروردین۹۸ :
راستش برای من و خیلی کار ساده تر میشود ،زیرا هربار برای از تلگرام به اینستاگرام رفتن می بایست فیلتر شکن را خاموش کنیم تا در اینستا با سرعت بیشتر بتوان فیلم دید با پست کرد، اگر فیلتر ش شوندکن برای همه پلتفروم ها عملی بشود ، کاربر ها علاوه بر یافتن فیلتر شکن ها به سهولت میتوانند از شبکه مجازی بهره مند.نیک نظر
اینستاگرام برای مردم عادی شبکه پرکاربردی نیست، بیشتر سلبریتیها و بقولی پلنگهای اینستا که جلوی دوربین خودشون مسخره میکنند و بچههای ۱۵ تا ۲۵ سال در اینستاگرام فعالیت مداوم دارند، اگر یک سلبریتی هم حرفی بزنه جوری در فضای مجازی پخش میشه که نیازی نیست کسی بره اینستاگرام ببینه طرف چی گفته، بگردی تو سایت آپارات هم پیدا میکنی!ناشناس
اگر مطالب یک سرویس اینترنتی باعث تهدید امنیت ملی شود به نفع مردم هست که فیلتر شود. در تورکیه با اینکه فیلتر کم انجام میشود ولی سایتهایی که میتوانند به ملت تورک خدشه وارد کنند فیلتر شده اند. مثلا ویکیپدیا در تورکیه فیلتر است.چنگیزخان تورک
من کاملا با فیلتر اینستاگرام موافقم. نه به خاطر معدود افرادی که اختلالات روانی دارن، به خاطر اون چند k آدم منفعل تماشاچی بدبخت که صحنه ی لایو آزار دختر تهرانی در سیرجان رو دیدن و کاری نکردن!Platonic Enigma
آذری جهرمی چند روز پیش گفت بیاید با مردم واقعی صحبت کنیم؛ الان اینستاگرام فیلتر شد از فردا چه اتفاقی رخ میدهد؛در زندگی مردم؟ در کاهش جرائم؟
به نظرم وزیر محترم با نگاه عقلایی مد نظر خودشان به کلیپ اینستاگرامی پسر سیرجانی نگاه کند تا پی به جرایم اینستاگرامی ببرد.محمد هادی طهرانی مقدم
قول بدین اگه اینستاگرام فیلتر شد بهمون زنگ بزنین و بگین که غذا خوردین، رانندگى کردین، مهمونى رفتین و قلیون کشیدین این چیزا براى ما خیلى مهمه، نگرانتون میشیمالن دلون
اینستاگرام فیلتر بشه اطلاعات هواشناسیمون به شدت میاد پایین، آخه وضعیت آب و هوا رو از استوریای این و اون میفهمیدیم..miloo
نظر شما چیست؟
همون راه حلی که گفتید مناسبه، باید هربار فیلتر شد کوچ کرد، اونایی که مشتری واقعی هستن میان پیدامون میکنن